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RE:  May “Artist in Residence” approved by the Kentucky Arts Council also be 

appointed to serve on the Council? 
 
DECISION: Yes, but Council should be aware of appearance of impropriety that may exist.   
 
 This opinion is in response to your May 15, 2002, request for an advisory opinion from 
the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed at the 
June 28, 2002 meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  In March of 2002, the Kentucky Arts Council 
(the “Council”) approved an individual to serve as an “Artist in Residence” at Southeastern 
Community College (the "College") for fiscal year 2003.  The individual will be paid for this 
residency work through a matching grant from the Council to the College.  In May of 2002, 
Governor Paul Patton appointed the same individual to serve a four-year term on the Council. 
You ask whether this service on the Council will pose a conflict of interest for the new member. 
 
 KRS 11A.020 provides:   
 

 (1) No public servant, by himself or through others, 
shall knowingly: 
 (a) Use or attempt to use his influence in any matter 
which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest; 
 …    
 (c) Use his official position or office to obtain financial 
gain for himself or any members of the public servant's family; or 
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 In previous advisory opinions, the Commission has concluded that Board and 
Commission members are not considered public servants subject to the executive branch code of 
ethics unless the board or commission is specifically listed in the definition of “officer” found in 
KRS 11A.010(7).  Thus, the individual serving on the Council is not subject to the executive 
branch code of ethics.  However, the Commission cautions, to avoid any public perception of 
impropriety, that the individual appointed to the Council abstain from any action involving the 
“Artist in Residence” program as part of his service on the Council.  
 
 Additionally, the Commission believes that if a member of the Council is approved to 
serve as an “Artist in Residence” while serving on the Council, the public may perceive this 
action as a substantial conflict of interest between the Council member’s private interest and his 
duties in the public interest. Even though he may recuse himself from approval of the applicants, 
the Commission believes that if the Council members are responsible for approving such 
applicants for grants, they may have difficulty being objective regarding a member of the 
Council.  Thus, the Commission recommends the Council implement an in-house policy 
regarding sitting Council members who also wish to serve as “Artists in Residence.”  See 
Advisory Opinion 00-60.   
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      __________________________________________ 
    BY CHAIR: Cynthia C. Stone, Esq. 
 
 


