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 RE:   May employee accept scholarship if donators to scholarship 
    fund are not doing business with the employee’s state agency?  
  
 DECISION: Yes. 
 
 This opinion is issued in response to your March 12, 2008 request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").   This matter was reviewed 
at the May 9, 2008 meeting of the Commission and the following opinion is issued.   
 
 You provide the relevant facts as follows.  You are employed by the Kentucky 
Transportation Cabinet as a Chief District Engineer, and also are pursuing a Ph.D from the 
University of Kentucky College Of Engineering (the “University”).  The University offers tuition 
scholarships to practicing engineers who are pursuing Ph.D degrees in Civil Engineering as an 
incentive program to expand the Ph.D program and reach out to the professional community.  
The funding for this program is made available through various endowment accounts, some of 
which are donations to the University from contractors, design consultants, and engineering 
firms.   
 
 You ask whether you may accept tuition support through the University from 
scholarships funded by firms or design consultants if such firms and design consultants are not 
doing business with the Transportation Cabinet.   You state that you have no knowledge of and 
involvement as part of your official duties in any matters involving the University.   
 
 KRS 11A.045(1) provides: 

(1) No public servant, his spouse, or dependent child knowingly shall 
accept any gifts or gratuities, including travel expenses, meals, alcoholic 
beverages, and honoraria, totaling a value greater than twenty-five dollars 
($25) in a single calendar year from any person or business that does 
business with, is regulated by, is seeking grants from, is involved in 
litigation against, or is lobbying or attempting to influence the actions of 
the agency in which the public servant is employed or which he 
supervises, or from any group or association which has as its primary 
purpose the representation of those persons or businesses. Nothing  
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contained in this subsection shall prohibit the commission from 
authorizing exceptions to this subsection where such exemption would not 
create an appearance of impropriety. 

 
 As stated in previously issued advisory opinions, a state college or university is not 
considered to be a person or business as defined in KRS Chapter 11A.  Thus, you are not 
prohibited from accepting a gift in the form of a scholarship from the University, or any 
endowment account that it administers provided the University is making the selection as to who 
receives the funds, rather than the donators to the endowment account.   If you want to avoid 
even the appearance of impropriety, you also should avoid accepting funds from any endowment 
account that is funded by contractors, engineering firms or design consultants that do business 
with the Transportation Cabinet.  Further, you should not accept scholarships funds directly from 
contractors, engineering firms or design consultants that do business with the Transportation 
Cabinet.   
 
 The Commission believes that you also may accept scholarships, however, from 
contractors, engineering firms or design consultants provided such persons or businesses are not 
doing business with, or seeking to influence, the Transportation Cabinet.   
 
 
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      By Chair: John A. Webb 
 
 


