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RE: May state official introduce brother-in-law to agency officials? 
 
  This opinion is in response to your October 18, 1993, request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed at 
the November 22, 1993, meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  You are a commissioner of a department in 
state government.  Your brother-in-law is a stockbroker with Hilliard-Lyons investment firm and is 
interested in doing business with the state.  You ask if it would be a violation of  the Executive 
Branch Code of Ethics, in KRS Chapter 11A, for you to introduce him to officials of the state 
responsible for investing state funds. 
 
  KRS 11A.020(1)(c) provides: 
 
  (1) No public servant, by himself or through others, shall knowingly: 
 
  . . . 
 
  (c) Use his official position or office to obtain financial gain for himself or any members of the public 

servant's family;  
 
 
  The Commission believes that you should not introduce your brother-in-law to state officials 
responsible for investing state funds.  These introductions may appear to be using your official 
position to obtain financial gain for your family.      
 
 
 


