
 
 

 

EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 96-39 

September 5, 1996 
 

RE:  1) May design engineer subcontract with roadway contractor who 
holds contract with the Transportation Cabinet? 

   2) May design engineer provide consulting engineering services for 
local governments? 

 
 DECISION: 1) No. 
   2) Yes, however approval may be required by the Commission. 
 
 
 This opinion is in response to your July 7, 1996, request for an advisory opinion from the 
Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed at the 
September 5, 1996, meeting of the Commission, and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  You represent two individuals who work for the 
Transportation Cabinet as design engineers.  In addition, they also work on weekends as land 
surveyors.  Recently, your clients were offered two separate business opportunities which they 
would like to pursue, however they are concerned about the possible appearance of impropriety 
which may result because of the state positions they hold.  You ask for an opinion regarding the 
ethical ramifications of the following two situations. 
 
 1) Does the Executive Branch Code of Ethics or KRS 45A.340 et.seq., prohibit a 
Transportation Cabinet design engineer from providing engineering services as a subcontractor 
to a roadway contractor who holds a contract with the Transportation Cabinet for a roadway 
project?  You state that the contract has been properly awarded through the competitive bid 
process and the design engineer has no duties in his official position which affect the progress or 
disposition of the project.  In addition, the design engineer will not be involved in discussions or 
decisions concerning the project as part of his official duty.  However, the design engineer's 
service as part of his subcontract will involve work on the project.     
 
 2) Is a design engineer employed by the Transportation Cabinet prohibited from 
providing consulting engineering services as an independent contractor for either a city or county 
government for projects which do not directly involve the Transportation Cabinet.  The design 
engineer will not be involved, as part of his official duty, in discussions or decisions concerning 
the projects.  
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 KRS 11A.040(4) provides: 
 
   (4) No public servant shall knowingly himself or through 

any business in which he owns or controls an interest of more than 
five percent (5%), or by any other person for his use or benefit or on 
his account, undertake, execute, hold, or enjoy, in whole or in part, 
any contract, agreement, lease, sale, or purchase made, entered into, 
awarded, or granted by the agency by which he is employed or which 
he supervises, subject to the provisions of KRS 45A.340. This 
provision shall not apply to: 

   (a) A contract, purchase, or good faith negotiation made 
pursuant to KRS Chapter 416 relating to eminent domain; or  

   (b) Agreements which may directly or indirectly involve 
public funds disbursed through entitlement programs; or 

   (c) A public servant's spouse or child doing business with 
any state agency other than the agency by which the public servant is 
employed or which he supervises. 

 
 The Commission believes that if the design engineer subcontracts with an individual or 
entity which holds a contract with the agency for which the engineer works, and the engineer 
performs a service for the contracted project,  the engineer will be "enjoying" a part of the 
contract made with the agency by which the engineer is employed.  Accordingly, the 
Commission advises the design engineer not to subcontract to provide a service which is part of 
the project for the agency for which he is employed.   
 
 The design engineer is not prohibited from subcontracting with an individual or entity to 
provide a service as part of a contract awarded through competitive bid to another state agency 
as long as the said contract is in compliance with the Model Procurement Code in KRS 45A.340. 
 Because the Commission is not authorized to interpret KRS 45A.340, you should seek advice 
concerning the interpretation of that law from the Finance and Administration Cabinet. 
 
 Regarding your second question, the design engineer is not prohibited from providing 
consulting engineering services to local governments if he is not involved in any discussions or 
decisions concerning the local governments as part of his official duty.  However,  



 
 

 

EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 96-39     
September 5, 1996 
Page 3                                                       
 
 
 
if the local government receives funding from or is regulated by the Transportation Cabinet, the 
agency for which the design engineer works, then the design engineer should seek approval for 
such outside employment from the Commission as provided by KRS 11A.040(9) below: 
 
   (9) Without the approval of the commission, no public 

servant shall accept outside employment from any person or business 
that does business with or is regulated by the state agency for which 
the public servant works or which he supervises, unless the outside 
employer's relationship with the state agency is limited to the receipt 
of entitlement funds. The commission shall promulgate 
administrative regulations to establish a procedure for the approval of 
outside employment of a public servant, including a requirement that 
the public servant and his appointing authority state in writing that 
the public servant is not in a position to influence any agency 
decision relating to the outside employer.    

 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
      BY:   Ruth H. Baxter, Chair 
 


