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 RE:  Is approval of the Commission needed for self-employment? 
 
 DECISION: No. 
 
  This opinion is in response to your February 9, 1998, request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was 
reviewed at the April 8, 1998, meeting of the Commission, and the following opinion is issued. 
 
  You ask the following questions relating to outside employment or 
"moonlighting" activities: 
 
- If an "outside employer" mentioned in 9 KAR 1:050, Sec. 1(1), is one's self, is an 

employee required to request approval for his outside employment as directed by 
9 KAR 1:050?  For example, is an auditor, employed by the Auditor of Public Accounts 
("APA"), who also works on his own time as a self-employed tax preparer, required to 
request approval for such work from the Executive Branch Ethics Commission? 

 
- If so, must the auditor request approval for each individual tax client for whom a tax 

return is prepared? 
 
- What if the APA employee/tax preparer's individual tax client is a state employee who 

works for an agency the APA audits? 
 
- What if the individual tax client is a state employee who works for an agency the APA 

audits but the APA employee/tax preparer is not involved in the APA audit of the agency? 
 
- What if the individual tax client is a state employee who works for an agency the APA 

does not audit? 
 
- What if the individual tax client is not a state employee and has no other connection with 

the state? 
 
 KRS 11A.040(9) provides:  
 
   9) Without the approval of the commission, no public 

servant shall accept outside employment from any person or business 
that does business with or is regulated by the state agency for which 
the public servant works or which he supervises, unless the outside 
employer's relationship with the state agency is limited to the receipt 
of entitlement funds. The commission shall promulgate 
administrative regulations to establish a procedure for the approval of 
outside employment of a public servant, including a requirement that 



the public servant and his appointing authority state in writing that 
the public servant is not in a position to influence any agency 
decision relating to the outside employer. 

 
  The provisions above only require an employee to obtain approval for his outside 
employment when such employment is with a person or business that does business with or is 
regulated by the state agency for which the employee works.  Because employees of the APA are 
prohibited by KRS 11A.040(4) from doing business with the APA, and are not regulated by the 
APA, they are not required to obtain approval from the Commission for their self-employment.  
 
  In addition, KRS 11A.020(1) provides: 
 
   (1) No public servant, by himself or through others, shall 

knowingly: 
   (a) Use or attempt to use his influence in any matter 

which involves a substantial conflict between his personal or private 
interest and his duties in the public interest; 

   (b) Use or attempt to use any means to influence a public 
agency in derogation of the state at large; 

   (c) Use his official position or office to obtain financial 
gain for himself or any members of the public servant's family; or 

   (d) Use or attempt to use his official position to secure or 
create privileges, exemptions, advantages, or treatment for himself or 
others in derogation of the public interest at large. 

 
 
  Although an auditor may not need approval for such self-employment, he should 
ascertain that no conflict exists between his official duties and potential clients.  For example, an 
auditor involved in the audit of a local government should not have as a client a local official of 
the government.  Such activity would present a conflict of interest between the auditor's official 
duties and his private interest.   
 
  Additionally, even though there are no specific restrictions in the Executive 
Branch Code of Ethics regarding conflicts between an employee and an agency within state 
government (i.e. when one state agency regulates another), the Commission envisions 
circumstances that could occur that would cause a conflict of interest, or the appearance of a 
conflict, for an employee who is involved in an audit of a state agency and also seeks state 
employees of that agency as clients.  Thus, the Commission recommends that the Auditor of 
Public Accounts develop specific in-house policies regarding this matter in order to avoid any 
real or perceived conflicts of interest and any loss of public confidence in the integrity of the 
Auditor of Public Accounts.  The Commission will be happy to review such policies at your 
request.   
   
  As to your final question, the Commission believes that employees are not 
prohibited from having clients who are not state employees and have no relationship with the 
Commonwealth of Kentucky.  However, the Commission cautions you not to allow employees to 



use state time or materials for their private businesses. 
 


