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June 8, 1999 
 

 
 
RE:  May employee volunteer to provide legal services privately? 
 
DECISION: Yes, provided the employee does not use his official position to benefit himself 

privately.  
 

 This opinion is in response to your May 12, 1999, request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  This matter was reviewed 
at the June 8, 1999, meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 

 You state the relevant facts as follows.  You are currently employed as a family 
services worker for a local office of the Department of Social Services, Cabinet for Families and 
Children.  You recently passed the examination to practice law in Kentucky.  You have been 
asked by some friends to represent them in an adoption proceeding.  You ask whether this 
representation would be a conflict of interest with your position with the Cabinet. 
 

KRS 11A.020   Public servant prohibited from certain conduct 
-- Disclosure of personal or private interest.   
 
 (1) No public servant, by himself or through others, 
shall knowingly: 
 (a) Use or attempt to use his influence in any matter 
which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest; 
 ... 
 
 (d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 
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 (2) If a public servant appears before a state agency, he 
shall avoid all conduct which might in any way lead members of 
the general public to conclude that he is using his official position 
to further his professional or private interest. 
 

  In Advisory Opinion 98-36 (a copy of which is enclosed), the Commission stated 
that an attorney is not prohibited from volunteering to serve as a trial commissioner provided he 
does not use his influence in his official position to benefit himself privately.  Similarly, you are 
not prohibited from representing your friends in an adoption proceeding in your private capacity 
provided you do not use your position as a family services worker to benefit you or your friends.  
Furthermore, if you should have to appear before a state agency during the adoption proceedings, 
you should avoid all conduct which may lead the general public to conclude you are using your 
official position to further any private interest. 
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      ____________________________________ 
      BY CHAIR: Don A. Wimberly 
 
Enclosures: AO 98-36 



April 10, 2008  
 
 

 
 
 
Ms. Cynthia Millay 
6126 Tosha Drive 
Burlington, KY  41006 
 
 Reference: 060899.14 
 
Dear Ms. Millay: 
 
  At its June 8, 1999,  meeting, the Executive Branch Ethics Commission took up 
your request, dated May 12, 1999, in which you ask whether an employee may volunteer to 
provide legal services privately. 
 
  The enclosed Advisory Opinion 99-25 is issued in response to your 
inquiry. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Jill LeMaster, Executive Director 
 
Enclosure: AO 99-25 
 
 
 


