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RE:  May engineer accept employment with contractor of the agency? 
 
DECISION: Yes, however the engineer should not represent the contractor before his former 

state agency. 
 
 This opinion is in response to your January 5, 2000, request for an advisory opinion from 
the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”). This matter was reviewed at the 
February 25, 2000, meeting of the Commission, and the following opinion is issued.   
 
 You state the relevant facts as follows.  You are currently an Engineer-in-Training II with 
the Transportation Cabinet serving as a Resident Engineer for the Division of Construction in 
District 5.  You job is to administer and oversee highway construction contracts.  You are 
responsible for making sure the contractor constructs the project according to the Transportation 
Cabinet’s plans and specifications.  You coordinate all activities on the project with the 
contractor and serve as the source of communication between the Transportation Cabinet and the 
contractor.  The counties in which you normally work are Franklin and Shelby counties.   
 
 You ask whether you may terminate employment with the Transportation Cabinet and 
begin working for a contractor over whom you have administered a contract in Franklin and 
Shelby Counties either currently or in the past 38 months.  Your duties with the contractor 
primarily would involve estimating, engineering work, project management, and corresponding 
with the Transportation Cabinet on matters concerning highway contracts.  You primarily would 
be working in other districts in the state, but your work may involve District 5 in the future.  
 
 KRS 11A.040 (6) and (7) provide: 

 
 (6) No former officer or public servant listed in KRS 
11A.010(9)(a) to (h) shall, within six (6) months of termination of 
his employment, knowingly by himself or through any business in 
which he owns or controls an interest of at least five percent (5%), 
or by any other person for his use or benefit or on his account, 
undertake, execute, hold, bid on, negotiate, or enjoy, in whole or in 
part, any contract, agreement, lease, sale, or purchase made, 
entered into, awarded, or granted by the agency by which he was 
employed. This provision shall not apply to a contract, purchase, or 
good faith negotiation made under KRS Chapter 416 relating to 
eminent domain or to agreements that may directly or indirectly 
involve public funds disbursed through entitlement programs. This 
provision shall not apply to purchases from a state agency that are 



available on the same terms to the general public or that are made 
at public auction. 
 
  (7) No present or former officer or public servant listed 
in KRS 11A.010(9)(a) to (h) shall, within six (6) months following 
termination of his office or employment, accept employment, 
compensation, or other economic benefit from any person or 
business that contracts or does business with, or is regulated by, 
the state in matters in which he was directly involved during the 
last thirty-six (36) months of his tenure. This provision shall not 
prohibit an individual from returning to the same business, firm, 
occupation, or profession in which he was involved prior to taking 
office or beginning his term of employment, or for which he 
received, prior to his state employment, a professional degree or 
license, provided that, for a period of six (6) months, he personally 
refrains from working on any matter in which he was directly 
involved during the last thirty-six (36) months of his tenure in state 
government. This subsection shall not prohibit the performance of 
ministerial functions including, but not limited to, filing tax 
returns, filing applications for permits or licenses, or filing 
incorporation papers, nor shall it prohibit the former officer or 
public servant from receiving public funds disbursed through 
entitlement programs. 

 
 Because you are not an officer as defined by KRS Chapter 11A, you are not subject to the 
provisions in KRS 11A.040(6) and (7) above.  Therefore, you may immediately accept 
employment with the contractor provided you do not use your official position to secure such 
employment.  Such use of your official position would violate KRS 11A.020(1)(d) which 
provides: 
 

  (1) No public servant, by himself or through others, shall 
knowingly: 
 … 
 (d) Use or attempt to use his official position to secure or 
create privileges, exemptions, advantages, or treatment for himself or 
others in derogation of the public interest at large.   
 

 Additionally, because your work for the Transportation Cabinet involves the direct 
regulation of the contractor with whom you seek employment, you should not discuss any future 
employment options with such contractor while at the same time you are involved in matters 
regarding such contractor. If you wish to seek employment with a particular contractor, you 
should abstain from all matters regarding the contractor and disclose your intention in writing 
pursuant to KRS 11A.020(3) below:  
 



 (3) When a public servant abstains from action on an 
official decision in which he has or may have a personal or private 
interest, he shall disclose that fact in writing to his superior, who 
shall cause the decision on these matters to be made by an 
impartial third party. 

 
An employee not under your supervision should handle matters involving the contractor. 
 
 Furthermore, as a former public servant, you are subject to the provisions in 
KRS 11A.040(8) and (9) below.  These provisions provide: 

 
 (8) A former public servant shall not act as a lobbyist or 
lobbyist's principal in matters in which he was directly involved during the 
last thirty-six (36) months of his tenure for a period of one (1) year after 
the latter of: 
 (a) The date of leaving office or termination of employment; or 
 (b) The date the term of office expires to which the public 
servant was elected. 
 (9) A former public servant shall not represent a person or 
business before a state agency in a matter in which the former public 
servant was directly involved during the last thirty-six (36) months of his 
tenure, for a period of one (1) year after the latter of: 
 (a) The date of leaving office or termination of employment; or 
 (b) The date the term of office expires to which the public 
servant was elected. 

 
 Therefore, for one year upon termination from state employment, you may not act as a 
lobbyist in matters you were directly involved.  Additionally, for one year you may not represent 
the contractor before the Transportation Cabinet in matters concerning highway contracts 
because such representation would involve matters in which you were directly involved during 
your state employment.  You are not prohibited from working on such matters for the contractor 
as long as you do not communicate with the Transportation Cabinet concerning such matters. 
 


