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RE: May an offender rehabilitation specialist with the Department of Corrections, 

Division of Mental Health, be self-employed as a sex offender counselor for 
juvenile and adult offenders? 

 
DECISION: Yes, within limitations. 

 
This opinion is in response to your December 28, 1999, request for an advisory opinion 

from the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  This matter was reviewed 
at the February 25, 2000, meeting of the Commission, and the following opinion is issued.   
 

You ask whether an offender rehabilitation specialist of the Department of Corrections 
(the “Department”), Division of Mental Health may be self-employed as a sex offender 
counselor for juvenile and adult offenders.  As an offender rehabilitation specialist, the employee 
supervises a sex offender program that assesses, treats, and counsels clients referred by probation 
& parole officers.  The employee states that, in his self-employment,  his clients will be juvenile 
and adult offenders who are not on probation or parole. The Commission assumes the 
employee’s private clients are not juvenile and adult offenders currently housed in Department 
institutions.   

 
KRS 11A.040 (10) provides:   

 
(10) Without the approval of his appointing authority, no 

public servant shall accept outside employment from any person or 
business that does business with or is regulated by the state agency 
for which the public servant works or which he supervises, unless 
the outside employer's relationship with the state agency is limited 
to the receipt of entitlement funds. when deciding whether to 
approve outside employment for a public servant. 

(a) The appointing authority shall review 
administrative regulations established under KRS Chapter 11A. 

(b) The appointing authority shall not approve outside 
employment for a public servant if the public servant is involved in 
decision-making or recommendations concerning the person or 
business from which the public servant seeks outside employment 
or compensation. 

  …. 
 
The provision above only requires an employee to obtain approval for his outside 

employment when such employment is with a person or business that does business with or is 
regulated by the state agency for which the employee works.  An employee does not need to 
receive approval from his agency for self-employment; however, the employee should ensure 



that no conflict of interest exists between the employee’s official duties and potential clients.  
Thus, the employee is not prohibited from self-employment as a juvenile and adult sex offender 
counselor as long as his clients are not clients that he or anyone under his supervision would 
assess or treat as an offender rehabilitation specialist.   

 
If any private client or former private client should come under his supervision with the 

Department, then the employee should abstain, as part of his official duty,  from any involvement 
regarding the clients, and disclose that fact in writing to his supervisor.  See KRS 11A.020(3).  
 


