
EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 05-1 

February 18, 2005 
 

 
RE:  May Right of Way employees work as real estate appraisers?  
 
DECISION: Yes, within limitations.   

 
 This opinion is issued in response to your September 20, 2004 request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was 
reviewed at the September 30 and December 17, 2004, and February 18, 2005, meetings of the 
Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  Two employees who work as Right of Way 
Agents for the Transportation Cabinet (the “Cabinet”) have requested approval for outside 
employment.  As Right of Way agents, the employees appraise complex residential, commercial, 
industrial, farms and special purpose property, negotiate complex acquisitions, and contact 
property owners and make offers, among other duties.  The first employee, who began work with 
the Cabinet on August 16, 2004, requests approval as a real estate appraiser with an independent 
firm.  According to the information provided by the Division of Right of Way, the Cabinet does 
not conduct any business with this independent firm.  The second employee owns his own 
appraisal company, and wishes to buy property, renovate the property, and sell it for a profit.  He 
states that he will not purchase any property that has been, in recent years, or will be in the 
immediate future, considered for purchase by the Cabinet.   
 
 The Office of Legal Services within the Cabinet requests an opinion from the 
Commission as to whether such outside work will present a conflict for either of the employees.   
 
 KRS 11A.040(10) provides: 
 

 (10) Without the approval of his appointing authority, a 
public servant shall not accept outside employment from any 
person or business that does business with or is regulated by the 
state agency for which the public servant works or which he 
supervises, unless the outside employer's relationship with the state 
agency is limited to the receipt of entitlement funds.
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 (a) The appointing authority shall review 
administrative regulations established under KRS Chapter 11A 
when deciding whether to approve outside employment for a 
public servant. 
 (b) The appointing authority shall not approve outside 
employment for a public servant if the public servant is involved in 
decision-making or recommendations concerning the person or 
business from which the public servant seeks outside employment 
or compensation. 
 (c) The appointing authority, if applicable, shall file 
quarterly with the Executive Branch Ethics Commission a list of 
all employees who have been approved for outside employment 
along with the name of the outside employer of each. 

 
Additionally, KRS 11A.020(1)(a), (c), and (d) provide: 
 

 (1) No public servant, by himself or through others, 
shall knowingly:   
 (a) Use or attempt to use his influence in any matter 
which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest; 

… 
 (c) Use his official position or office to obtain financial 
gain for himself or any members of the public servant's family; or 
 (d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 

 
 Because it appears that neither of the employees is actually an “employee” of an outside 
“employer”, but rather are independent contractors either self-employed or associated with a 
firm, approval from the Cabinet’s appointing authority is not required unless the Cabinet has an  
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in-house policy that requires all types of outside or self-employment work to be approved.   
However, even though approval may not be required, the employees must ascertain that a 
conflict of interest does not exist between their outside work and their duties for the Cabinet.  
 
 Specifically, the employees should not provide services to persons or businesses, 
privately, with whom or which they are involved as part of their official duties for the Cabinet.  
A clear distinction should be made by the employees between their private businesses and their 
duties for the Cabinet.   No contacts should be made for the benefit of a private business while on 
state time.  The employees should not convey to any of their private clients that their 
employment with the Cabinet will give them an advantage in any way. 
 
 The employees also should not use any state time, materials, or equipment for their 
private businesses, and should not use their positions as Right of Way agents to give them an 
advantage in obtaining information as to property values or other information from citizens or 
businesses.  
 
 Further, they should not use information, not readily available to the public, obtained 
through their positions to give themselves an advantage in their private businesses pursuant to 
KRS 11A.040(1) below: 
 

 (1) A public servant, in order to further his own 
economic interests, or those of any other person, shall not 
knowingly disclose or use confidential information acquired in the 
course of his official duties. 

 
 Although the employees are not prohibited from using general knowledge gained from 
their state positions, the employees should not be compensated privately for providing 
information or services to the public if it is a part of the employees’ official duties to provide 
such information or services. 
 
 Furthermore, a potential conflict of interest may exist for the employees if they are 
involved, as part of their official duties, in matters concerning any persons or businesses with 
which they or their businesses may compete privately. See included advisory opinions that also 
provide guidance in this area. 
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 The Cabinet is not prohibited from further adopting in-house polices regarding outside or 
self-employment by employees that will serve to avoid any real or perceived conflicts of interest.   
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: James S. Willhite 
 
Enclosures: Advisory Opinion 97-4 
  Advisory Opinion 98-32 
  Advisory Opinion 99-37 
  Advisory Opinion 00-27 
  Advisory Opinion 00-68 
 


