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RE: 1) May a Property Valuation Administrator (PVA) perform 

real estate appraisals within the county where he is a PVA? 
2) May PVA serve as broker for sales associates who   list and 

 sell real estate in the county where the broker is the  PVA? 
 
 DECISION: 1) No, but the PVA could perform such appraisals outside of 

his own county. 
  2) No, but the PVA could serve as broker for sales associates 

who list and sell real estate in another county. 
  
 This opinion is in response to your March 22, 2005 request for an advisory opinion from 
the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  This matter was reviewed at the 
May 27, 2005 meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 

You ask the following questions: 
 
1) Can a Property Valuation Assessor (PVA) who has an appraisal license perform 

real estate appraisals for lenders/others within the county where he/she is a PVA? 
 
2) If a PVA has a realtor’s brokers license, can his/her sales associates list and sell 

real estate in the county where the broker is the PVA? 
 
Pertinent statutory language that provides guidance on this matter follows: 
 
KRS 11A.005(1): 
 

(1) It is the public policy of this Commonwealth that a 
public servant shall work for the benefit of the people of the 
Commonwealth. The principles of ethical behavior contained in 
this chapter recognize that public office is a public trust and that 
the proper operation of democratic government requires that:
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(a) A public servant be independent and impartial;   
(b) Government policy and decisions be made through 

the established processes of government; 
(c) A public servant not use public office to obtain 

private benefits; and 
(d) The public has confidence in the integrity of its 

government and public servants. 
 
 
KRS 11A.020(1): 
 

(1) No public servant, by himself or through others, 
shall knowingly:  

(a) Use or attempt to use his influence in any matter 
which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest;  

(b) Use or attempt to use any means to influence a 
public agency in derogation of the state at large;  

(c) Use his official position or office to obtain financial 
gain for himself or any members of the public servant's family; or  

(d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 

 
 
KRS 11A.040(5): 
 

(5) A public servant shall not knowingly accept 
compensation, other than that provided by law for public servants, 
for performance of his official duties without the prior approval of 
the commission. 

 
 PVAs, while state officials, are locally elected and charged with appraising all property, 
both real and personal, that lies within their own counties.  The Commission therefore believes 
that a conflict of interest would exist for a PVA to perform real estate appraisals privately, for 
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compensation, for lenders or others within their home counties.  As provided above in KRS 
11A.040(5), employees may not accept additional compensation for performance of their official 
duties unless they have prior approval of the Commission.  Since the PVA’s job responsibilities 
include appraisal of all property within the county, he may not provide appraisal services for 
such property, for compensation, when he is required to appraise such property as part of his 
official duties for the state.  See Advisory Opinion 99-29, a copy of which is enclosed.   

Such a conflict would not exist, however, if the PVA performed appraisals outside of 
their own jurisdiction.  Still, the PVA should take care not to use his official position in any way 
that would give him an advantage in his private business, or to conduct any appraisal business on 
state time or property, including telephone calls that relate to conducting appraisals privately. 

 Likewise, in regard to your second question, it is the opinion of the Commission that a 
conflict of interest would exist for the PVA, whose duty it is to appraise property within his 
county, to market such property, either personally or through sales associates, as part of his 
private business through which he would receive a financial gain based on the value or selling 
price of the property. (This issue was previously addressed in Advisory Opinion 98-11, a copy of 
which is enclosed.) 

 Such authority to value property that the PVA is attempting to sell, either directly or 
indirectly, could give the PVA an advantage over the general public.  Again, this would not 
prohibit the PVA or his sales associates from listing and selling real estate in other counties, as 
long as the PVA took care not to use his official position in any way that would give him, or his 
sales associates, an advantage in this private business, or to conduct any real estate business on 
state time or property, including telephone calls that relate to the real estate business.  
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: James S. Willhite 
 
Enclosures: Advisory Opinion 98-11 

Advisory Opinion 99-29 
 


