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RE: May a Property Valuation Administrator use their real estate license to market 
and sell their own property and purchase a personal residence in the county 
where they serve as the PV A? 

DECISION: Yes. 

This opinion is issued in response to your March 22, 2021, request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission"). This matter was 
reviewed at the May 19, 2021 meeting of the Commission and the following opinion is issued 
pursuant to KRS 1 IA.110(1) and KRS 1 lA.030(5). 

You ask whether, as a Property Valuation Administrator (PVA). you may use your real 
estate license to market your own home for sale in the county where you serve as PV A. You 
also may request whether you may use your license to purchase a home. You have a brokerage 
license as well. You further ask that if the Commission indicates that you may use your real 
estate license, you ask whether you should form your own brokerage or affiliate with another 
existing brokerage. In order to use your real estate license, you must also be part of a 
brokerage. 

The Commission has never answered this specific question; however, the Commission 
has answered similar questions in the past when interpreting the conflict of interest provisions 
in KRS 11A.020(1)(a), (2), and (3), as well as KRS 1 lA.030. In Advisory Opinion 98-11, the 
Commission concluded that: 

[A] conflict of interest will exist if, as a part of your official duty, 
you are involved in valuing property, and you also market such 
property as part of your private business and receive a financial 
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gain based on the value or selling price of the property. Such 
authority to value property which you are attempting to sell 
privately may give you an advantage over the general public. 

The Commission revisited this question in Advisory Opinion 05-22, stating that: 

[l]t is the opinion of the Commission that a conflict of interest 
would exist for the PV A, whose duty it is to appraise property 
within his county, to market such property, either personally or 
through sales associates, as part of his private business through 
which he would receive a financial gain based on the value or 
selling price of the property. 

Such authority to value property that the PV A is attempting to sell, 
either directly or indirectly, could give the PVA an advantage over 
the general public. 

In Advisory Opinion 09-14, the Commission answered the question of whether a PV A could 
own property in the county where they serve as the PV A. In that opinion, the Commission 
stated: 

For a PV A or deputy PV A, owning real property in the county of 
employment is not in and of itself a conflict of interest. A conflict 
would only arise if the PV A or deputy took some action in his or 
her official capacity to further a personal interest. 

The Commission re-affirmed their commitment to the reasoning in Advisory Opinions 
98-11 and 05-22 when it further stated: 

The Commission still believes that the PV A and deputy PV A's 
should not be involved in the buying and selling of property as a 
business practice in the county in which they are employed. 

PV As are charged with appraising all property that lays within their own counties. That 
includes appraising your own property. To alleviate this potential conflict of interest, the 
General Assembly enacted KRS 132.470, which provides that: 

The property valuation administrator shall assess .his own property 
and that of his deputies, and shall be governed by the laws 
applicable to the assessment of the property of other taxpayers. 
The county board of assessment appeals shall review the 
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assessment of the property of the property valuation administrator 
and his deputies. 

Further, KRS 133.020(2) required that "each member of the county board of assessment 
appeals have extensive knowledge of real estate values, preferable in real estate appraisals, 
sales, management, financing, or construction." All of the provisions work in play to limit the 
inherent conflicts of interest that exist for a PV A in conducting personal business in their own 
counties. 

In each of the previous Advisory Opinions in which the Commission concluded that 
PV As could not be involved in the marketing, buying, and selling of property in the county in 
which they are employed, the Commission specifically mentioned that this should not be done 
as part of a "private business" or as a "business practice." Your question presents a unique 
issue because you are requesting permission to sell your personal home, but not to engage in 
this conduct as a private business or business practice. 

While serving as a PVA, you placed your real estate license in escrow. You wish to 
remove it from escrow for selling your personal home. You stated in your initial request to 
Commission staff that if you were able to use your license to sell your home yourself, you 
could save "a couple thousand dollars." You later clarified that you are referring to the fees 
that are paid to the realtor in a real estate transaction. You also provided further information 
that you could save on fees in both the sale of your existing home and purchase of your new 
home. 

The Commission staff conferred with the legal counsel for the Kentucky Real Estate 
Authority (KREA) to review your proposed course of conduct to ensure that Kentucky real 
estate law would not prohibit your intended course of conduct. The KREA legal counsel 
indicated that your plans do not violate the Kentucky real estate law codified at KRS Chapter 
324 and 201 KAR Chapter 11. However, he did caution that you should take every effort to 
abide by the disclosure provisions contained in KRS 324.160(4)(e)(2) and (3), and KRS 
324.160( 4)(m). 

The Commission believes that it would not be a conflict of interest for a PV A to use 
their real estate license for the limited purpose of marketing and selling their own personal 
residence and purchasing a new personal residence. However, the PV A should not use the real 
estate license in the marketing or selling of real estate beyond the sale and purchase of their 
personal residences. Furthermore, the Commission recommends that you create your own 
brokerage rather . than affiliating with another existing brokerage to limit your potential 
conflicts of interest. 

The protections provided in KRS 133.020(2) for oversight in the PVA's valuation of 
their own property, the disclosure provisions in KRS 324.160 for real estate licensees, and the 
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fact that the selling of your personal home is not part of a private business or business practice 
differentiate this situation from the previous similar questions answered by the Commission. 
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